Geschiedenis van kunstnagels...

De geschiedenis van kunstnagels

Reeds in de tijd van de holbewoners zou vulkanisch gesteente gebruikt zijn om nagels te vijlen, een 17.000 jaar oude manicure als het ware.

We schrijven 14.000 jaar later, 3000 v.C., Alexander de Grote ziet vrouwen hun nagels met henna en houtskool beschilderen en versieren. Adellijke vrouwen uit de Ming Dynastie lieten hun met zorg verfijnde lange nagels met gouden of zilveren hulsjes beschermen en met rijstpapier verstevigen, om zo aan te tonen dat zij geen handenarbeid moesten doen.

Grafvondsten uit de tijd van Cleopatra, met haar legendarische schoonheid, zo’n 2400 v.C., tonen aan dat ze zich zelfs kunstnagels van ivoor liet aanmeten. Handen en nagels gaven aan welk beroep men uitgeoefende, tot welke cultuur men hoorde of de status die iemand had. Dat zien we nu ook nog, al is het vaak veel minder bewust.

Wat nu voor vrouwen een teken van vrouwelijkheid is, was in de geschiedenis ook een belangrijk mannelijk symbool. In het Romeinse en Babylonische Rijk was het een kenmerk van kracht en mannelijkheid. In Azië waren gouden vingernagels bij mannelijke Chinese Mandarijnen een onderdeel van hun uniform en waardigheid.

In het Oosten worden in de 17e eeuw door de vrouwen plantaardige en dierlijke stoffen in de nagelmatrix gespoten, om zo hun nagels te verven. Een eerste vorm van ‘nagellak’.

Griekenland, begin van de 19e eeuw, vrouwen uit de hogere klasse gebruiken de schelpjes van pistachenoten als kunstnagel.

De eerste echte lakken worden ontwikkeld door de automobielindustrie in het begin van de 20ste eeuw.

Nagellak wordt in eerst instantie verkocht als bescherming van gesplinterde nagels. In 1917 verschijnt voor het eerst een roze nagellak op de markt. Daarna gaat het snel en wordt het kleurenpallet uitgebreider en uitgebreider.

De eerste opplakbare en verwijderbare kunstnagels worden in 1934 gepatenteerd door Anna Hamburg.

Hollywood, met zijn filmindustrie, ligt mee aan de basis van de ontwikkeling en erkenning van kunstnagels.

Filmsterren, zoals Rita Hayworth met haar lange en gelakte nagels krijgt veel navolging. (zie afbeelding)

1954, een Amerikaanse tandarts breekt zijn nagel en brengt acryl aan als vervanging.

Hij en zijn broer richten Patti Nails op en patenteren de eerste succesvolle versie.

Een Amerikaanse firma ontwikkelt in 1973 de eerste opplaknagels en een jaar later de eerste tip.

In 1978 brengt een andere firma het acrylpoeder- en vloeistofsysteem op de markt.

Nagels en handen worden dan een belangrijk nieuw onderdeel in de schoonheidsverzorging. Wat eerst alleen was weggelegd voor rijke mensen, verspreidt zich in de jaren tachtig als een golf over heel de wereld. Na het acryl systeem in 1978 en het fiberglass systeem in 1979, worden in de jaren negentig de hightech gels een rage.

Op dit moment zijn de systemen acryl en gel het sterkst vertegenwoordigd in de nagelstudio’s met steeds maar meer vernieuwingen in product en techniek.